De COVID-19 pandemie die nu ook Nederland in volle hevigheid heeft getroffen, heeft bij HartslagNu geleid tot nieuwe richtlijnen om verspreiding van het virus tegen te gaan. Het is van belang dat een ieder zich bewust maakt van wat dit betekent.
Gezien het coronavirus overgebracht kan worden via de luchtwegen en lichaamsvloeistoffen, betekent dit dat reanimatie wordt bemoeilijkt door besmettingsgevaar. Wanneer een coronapatiënt wordt beademd is de besmettingskans nagenoeg 100% (cijfers van de Nederlandse Reanimatieraad).
Om deze reden heeft HartslagNu in samenwerking met de Nederlandse Reanimatieraad, het RIVM, de Nederlandse Vereniging van Medische Managers Ambulancezorg en Ambulancezorg Nederland een advies uitgebracht betreffende voorzorgsmaatregelen bij reanimaties.
De risico’s van mogelijk complicaties bij ziekte zijn voor oudere hulpverleners groter dan voor jongere. HartslagNu alarmeert de komende periode om deze reden alléén burgerhulpverleners onder de 50 jaar. Mocht je onder deze leeftijdsgrens zitten en je nog niet hebben aangemeld of mocht je nog geen leeftijd hebben ingevoerd, verzoeken zij om dit zo snel mogelijk te doen om landelijke dekking van burgerhulpverlening op peil te houden. Aanmelden kan via de app of website van HartslagNu. Ook AED’s kunnen worden aangemeld.
In de tussentijd zal HartslagNu de reikwijdte van hun oproepsysteem aanpassen, om te zorgen dat er voldoende burgerhulpverleners oproepbaar blijven.
De maatregelen bij reanimatie zijn als volgt:
- Geen mond-op-mond beademing meer geven bij volwassenen, bij een reanimatie van kinderen blijft de situatie ongewijzigd vanwege beperkt besmettingsrisico;
- Voor het vaststellen van aanwezigheid van ademhaling vervallen zowel het ‘luisteren’ als het ‘voelen’ van de ademhaling, dit betekent dat alleen ‘kijken’ nog wordt uitgevoerd;
- Ga indien je je ziek voelt, koorts hebt of in een risicogroep valt niet naar een reanimatie.
- Zorg dat er maximaal twee burgerhulpverleners (incl. brandweer/politie) bij een slachtoffer zijn, omstanders moeten op ruime afstand blijven;
- Eén burgerhulpverlener geeft borstcompressies, de ander staat bij de voeten van het slachtoffer i.v.m. aflossen van de hartmassage;
- De Kiss of Life, pocketmasks of andere middelen ter bescherming bij een reanimatie bieden geen bescherming tegen het virus en moeten daarom niet gebruikt worden.
- Desinfecteer na een inzet je handen zo snel mogelijk (bij een ambulance).
- Je bent als burgerhulpverlener niet aansprakelijk voor het niet uitvoeren van de beademing/reanimatie en er is geen verplichting om naar een reanimatie te gaan als je je hier niet zeker over voelt.
Wij zullen jullie middels onze nieuwspagina op de hoogte houden indien de situatie verandert. Op de website van de NRR is de meest actuele informatie te vinden.