Skip to main content

Aanpassing advies burgerhulp en reanimatie: UPDATE 12 JANUARI 2021

By 12 januari 2021juli 15th, 2022Algemeen, EHBO, Nieuws

In samenwerking met Ambulancezorg Nederland, de Nederlandse Vereniging van Medische Managers Ambulancezorg, HartslagNu en het RIVM heeft de Nederlandse Reanimatieraad besloten hun reeds afgegeven (gewijzigde) advies betreffende burgerhulp en reanimatie wederom te wijzigen conform coronaprotocol.

Reanimeren

Voor alle slachtoffers geldt op dit moment de COVID-19 reanimatierichtlijn. Dit betekent concreet het volgende:

  • Beoordeel ademhaling door alleen te kijken;
  • Open de luchtweg niet;
  • Dek mond en neus van het slachtoffer af met een (ademend) doek, kledingstuk of mondmasker;
  • Geef geen mond-op-mondbeademing;
  • Geef wel borstcompressies;
  • Sluit wel een AED aan, zo gauw als mogelijk.

Uiteraard is bovenstaand een advies en staat het jou als persoon nog steeds vrij om te kiezen voor beademing, mocht je deze keuze willen maken.

Het is in ieder geval belangrijk zo goed mogelijk de (hygiëne)maatregelen van het RIVM na te leven. Voor, na, maar vooral ook tijdens de inzet. Er mogen maximaal 2 hulpverleners (inclusief brandweer/politie) bij een slachtoffer zijn. Anderen staan op minimaal 1,5 meter afstand. Ook wordt het dringende advies gegeven om een mondneusmasker te dragen tijdens de gehele hulpverlening. Pocketmasks, Kiss of Life of andere middelen ter bescherming bij mond-op-mond- beademing zijn geen geschikte bescherming tegen het virus

Desinfecteer je handen en polsen direct na de reanimatie met water en zeep of met handenalcohol bij een hulpverleningsvoertuig. Krijg je in de dagen of weken na de reanimatie klachten die mogelijk duiden op een COVID-19 besmetting? Volg dan de adviezen van het RIVM. Neem zo nodig telefonisch contact op met je eigen huisarts voor verder overleg.

Kinderen

Voor kinderen tot de puberteit gelden de normale richtlijnen voor volwassenen, inclusief beademen. Alleen indien het kind bewezen positief is getest op COVID-19 en nog besmettelijk is, geldt het advies niet te beademen. Je mag uiteraard zelf de keuze maken of je je aan dit advies wilt houden.

Professionele hulpverleners

Ook professionele hulpverlening krijgt adviezen en aangepaste maatregelen mee naar aanleiding van het virus. Wees je er daarom ook van bewust dat het ambulancepersoneel in beschermende kleding naar een reanimatie toe kan komen. Dit is uit voorzorg en betekent niet dat het slachtoffer ook daadwerkelijk besmet is.

Advies burgerhulpverleners

Vanaf heden worden burgerhulpverleners van 70 jaar en ouder niet meer ingezet. Burgerhulpverleners die tot overige leeftijdscategorieën behoren kunnen nog steeds worden opgeroepen voor een inzet. De hulpverlener wordt dringend gevraagd om NIET op een oproep te reageren wanneer:

• Deze positief getest is op COVID-19 en zolang deze door de GGD
als besmettelijk wordt beoordeeld.
• Deze één of meerdere (mogelijke) coronagerelateerde klachten heeft.
• Deze een huisgenoot heeft met één of meerdere (mogelijk) coronagerelateerde klachten
• Deze of één van zijn huisgenoten behoort tot één van de door het RIVM gedefinieerde risicogroepen.

Onthoud dat je als burgerhulpverlener nooit verplicht bent om naar een reanimatie te gaan als je je daar niet zeker over voelt. Als je niet in staat bent om te reageren op een oproep, of dit in deze tijden om wat voor reden ook niet wil, kun je je account op pauze zetten.

Meer informatie?

Voor de meest actuele informatie, cijfers en adviezen in het kader van het Coronavirus kun je terecht op de website van het RIVM. Voor meer informatie over reanimatie tijdens de coronacrisis kun je terecht op de website van de reanimatieraad.

N.B. Deze richtlijnen zijn een advies. Als jij of een omstander wél mond-op-mondbeademing wil geven bij iemand waarvan je weet dat hij of zij besmet is, mag je zelf deze keuze maken.

Bekijk ook onze website betreffende onze maatregelen en hervatting van cursusactiviteiten of neem contact met ons op!