In de Oktobermaand vinden de Brandpreventieweken plaats. Dit jaar is de doelgroep het jonge gezin en wordt er extra aandacht gegeven aan de risico’s van rookverspreiding. Veel (veiligheids)regio’s hebben hun eigen activiteiten om aandacht te schenken aan dit initiatief.
Deuren dicht
Zoals wij eerder al beschreven is het hebben van een (goed werkende) rookmelder van levensbelang. In maar 70% van de huishoudens hangt een rookmelder. Deze werkt maar bij 45% en hij hangt zelfs maar bij 35% op de juiste plaats. Mocht je zelf niet weten hoe je een rookmelder moet plaatsen, kun je ons eerdere bericht bekijken of contact met ons opnemen voor vragen of hulp. Over het algemeen kun je er op letten dat een rookmelder juist wordt geplaatst, regelmatig wordt getest en schoon wordt gehouden. Ook is het van belang om een vluchtplan te hebben en te zorgen dat binnendeuren zijn gesloten wanneer je gaat slapen. Dit vertraagt de verspreiding van (giftige) rook en verlengt de tijd die je hebt om te vluchten.
Geluidsproef
De campagne focust zich ook op het thema ‘hoorbare rookmelders’. Zeker in combinatie met gesloten deuren is het belangrijk dat de rookmelder wel door het gehele huis hoorbaar is. Rookmelders hebben een sterkte van minimaal 75dB nodig in iedere verblijfsruimte. Je kunt dit testen door verschillende decibel-metende apps op de telefoon. Ook wordt er aandacht geschonken aan de koppeling van rookmelders, bijvoorbeeld met buren, in het geval van mensen die slechter zelfredzaam zijn. Vaak worden rookmelders voor doven en slechthorenden zelfs door de verzekering gedekt.
Meer weten? Je kunt terecht op www.brandpreventieweek.nl voor meer informatie.