Skip to main content

Wist je dat: Er een landelijk systeem bestaat voor slachtofferinformatie?

SlachtofferInformatieSystematiek

Als er zich een groot incident voordoet zijn er vaak veel mensen bij betrokken. Dit kan een onwijs onzekere en angstige tijd zijn voor verwanten van slachtoffers of mensen die vermoeden dat hun naaste betrokken was bij het incident. Er bestaat een landelijk georganiseerd telefoonnummer om in zulke gevallen informatie op te kunnen vragen over (mogelijke) slachtoffers.

Slachtoffer Informatie Systematiek

Gemeenten en veiligheidsregio’s werken samen aan het landelijke initiatief ‘SIS’. Deze afkorting staat voor de naam Slachtoffer Informatie Systematiek. Deze organisatie bestaat uit meerdere onderdelen. Verwanten van (mogelijke) slachtoffers krijgen te maken met een callcenter, waar zij tijdens of na incidenten contact op kunnen nemen voor meer informatie. Deze informatie wordt verzameld door hulpverleners, ziekenhuizen en de politie. Deze informatie wordt bij het landelijk team forensische opsporing in Driebergen bij elkaar gezocht voor de bezorgde verwanten. Wanneer je je als verwant niet hebt gemeld bij SIS, wordt je ook niet actief opgespoord. Mocht er sprake zijn van overleden slachtoffers wordt er vanzelfsprekend bij een match wel contact opgenomen met nabestaanden.

Wanneer

SIS is niet 24/7 operationeel. Wanneer er zich een groot incident voordoet, wordt er opgeschaald en wordt het SIS bij elkaar geroepen. Het telefoonnummer, 088 269 00 00, is dan binnen vijf minuten operationeel. Als alle informatie is gecontroleerd, ontbrekende info is opgezocht en slachtoffers aan verwanten zijn gekoppeld wordt eerst de contactverwant op de hoogte gebracht en worden daarna andere naasten ingelicht (mits zij contact op hebben genomen met SIS). In het verleden is SIS o.a. ingezet bij het ongeval met de monstertruck in Haaksbergen en de brand in een seniorencomplex in Nijmegen.

Jij als BHV’er

Als BHV’er kun je in geval van een incident SIS ondersteunen door gegevens aan te leveren van bijvoorbeeld alle aanwezigen in het pand. Het is verstandig om zelf nooit uitspraken te doen over slachtoffers tegen omstanders of verwanten. Wel kun je in het geval van een incident mensen verwijzen naar SIS of de politie. Ook kun je natuurlijk zelf contact opnemen met SIS, mocht je je zorgen maken over de verblijfplaats of staat van een dierbare die mogelijk betrokken is bij een incident.